TONEEL VAKSCHOOL ROTTERDAM

Sinds september 2016 heeft Rotterdam haar eigen Toneelschool. Het doel van de school is om acteeronderwijs op het hoogste niveau breed bereikbaar te maken in Rotterdam en studenten passend te begeleiden naar de praktijk.
Wij zien het “acteerveld” graag net zo divers als onze mooie stad. Om dit te bereiken was ons inziens een school als TVR niet te missen. Daarom is op initiatief van een groep docenten en afgestudeerden van diverse Toneelscholen uit ons land (o.a. de Toneelacademie Maastricht, de Amsterdamse Toneelschool) de TVR opgericht.

7383b0_83ea220956064d2dbe51ea0c00faaeec_
Schermafbeelding 2019-02-18 om 11.49.25_

MISSIE

Het acteerlandschap zien we graag net zo divers en rijk als onze mooie stad, Rotterdam. Talenten moeten begeleid kunnen worden om zich te ontwikkelen tot professioneel acteur of actrice, ongeacht hun achtergrond, vooropleiding of profiel.


Rotterdam heeft daarom een toneelschool nodig die voortkomt uit, en aansluit bij het talent van de stad.
De opvatting is dat iedereen die bereid is om hard te werken, en het talent bezit om het vak te leren, de mogelijkheid heeft om via deze weg een plek in het werkveld te verkrijgen.

Met dit doel voor ogen is op initiatief van een groep Rotterdamse acteurs samen met docenten en afgestudeerden van diverse Toneelscholen uit ons land (o.a. de Toneelacademie Maastricht, de voormalige Acteerschool Rotterdam, de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie & Codarts conservatorium) de Toneel Vakschool Rotterdam opgericht.

De Toneel Vakschool Rotterdam biedt een particuliere en onafhankelijke acteeropleiding om talentontwikkeling op hoog niveau bereikbaar te maken.

De school richt zich in het bijzonder op de talenten die bij de reguliere HBO Toneelscholen buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste vooropleiding hebben, omdat ze door hun leeftijd niet in het profiel passen of omdat ze al een studie hebben gedaan en het financieel niet haalbaar is.

Het belangrijkste criterium bij toelating tot de opleiding is het vermogen van de student om verandering te laten zien, ofwel: te kunnen leren. In tegenstelling tot bij de reguliere HBO’s, is het aanvangsniveau en eerdere ervaring een ondergeschikt criterium. Wanneer er voldoende talent is om het vak te leren, en een torenhoge ambitie, is de student welkom op de opleiding.

Voor iedereen

De Toneel Vakschool Rotterdam is een toneelschool met een inclusief karakter, die haar kennis en kunde wil delen.

Of je nu uit liefhebberij wil acteren, je staande wilt houden bij een presentatie, voor de klas staat, voor het eerst een spreekbeurt houdt of jezelf wilt laten horen op het familiediner.


Jezelf creatief kunnen uiten, verhalen kunnen vertellen, het vermogen je te verplaatsen in andermans verhaal, kunnen sturen in overdracht en communicatie; het zijn vaardigheden die van grote betekenis zijn in een mensenleven. Het zijn óók de vaardigheden die aan de basis staan van toneelkunst.

Het behoort tot de kerntaken van de stichting Toneel Vakschool Rotterdam om mensen uit alle hoeken van de stad te stimuleren zich hierin te ontwikkelen. Ook wanneer zij geen professionele carrière ambiëren.

 

Daarom biedt de school, naast de vierjarige vakopleiding, een breed aanbod aan trainingen, begeleiding en cursussen aan.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid is voorwaarde, het aanbod moet dus betaalbaar zijn en in vele vormen beschikbaar.